Egy frissítő masszázs során még a napelemekről is ismereteket szereztem

Ahogy “öregszem”, egyre több bajom van, főleg az izmaim és az ízületeim fájnak, pedig elég fiatal vagyok még hozzá, hogy lerobbanjak. Az a baj, hogy az elmúlt időszakban annyit dolgoztam, hogy nem volt időm olyan rendszeresen sportolni, ahogy régebben. Amikor van időm és energiám rendszeresen edzeni, sokkal fittebb vagyok és sokkal több energiám van egész nap. Mostanában a sok robotolástól és stressztől teljesen beállt a nyakam, izomcsomók keletkeztek rajta. Igyekszem annyit mozgatni, amennyit csak tudom, szedek vitaminokat, egészségesen táplálkozom, valamint a nyak esetében fontos odafigyelni, hogy megfelelő párnán aludjunk. Nem egészséges, ha túl magasan van a fejünk, mert nyúlnak az izmok egész éjszaka, és így könnyen becsomósodhatnak.

Szerencsém van, hogy az egyik barátnőmnek van masszőr végzettsége, amit ugyan sokáig nem gyakorolt, de idén vállalkozásba kezdett és már csak masszőrként dolgozik. Mivel benne megbíztam és jobban is esett ismerőshöz menni, olyanhoz, akit szeretek, mint egy idegenhez, egyből kértem is tőle időpontot egy frissítő masszázsra. Mondják, hogy nagyon egészséges, ha rendszeresen járunk masszíroztatni magunkat, akár gyógymasszőrrel, akár csak egy svéd masszázsra vagy bármilyen egyébre megyünk, ami nekünk szimpatikus, mindenképpen jót fogunk tenni vele a testünknek és a lelkünknek is. Nagyon jól esett nekem is a masszázs, és közben nagyon jót is beszélgettünk. Persze az egészet azzal kezdtük, hogy beszámoltunk egymásnak az elmúlt időszak történéseiről, mióta nem találkoztunk.

Mesélte, hogy összeköltözik a barátjával, aki éppen most szereltet fel napelemeket a háztetőre. Nagyon izgatottan várják, hogy kész legyen, mert akkor már nem kell soha többé villanyszámlát fizetni és sokkal környezetvédőbb módszer is a nap energiáját használni áramtermelésre. A barátja azért most vágott bele a telepítésbe, mert nemrég értesült arról, hogy lehet pályázni állami napelem támogatásra. Itt egy kedvezményes kamatozású hitelt lehet elnyerni, aminek a feltételei a 10% önerő és a maximum 20 év futamidő. Meg is pályázta és szerencsére meg is nyerte. A kampány neve lakossági energiahatékonysági hitelprogram, aminek az a célja, hogy a magyar lakóházak és épületek korszerűbbé váljanak energiatermelés területén és minél többnek fejlődjön az energetikai minősége.

A masszázs teljesen felfrissített, már nem is fájt semmim, amikor leszálltam az ágyról. Sokkal jobban éreztem magam utána, mindenem lelazult. Otthon azért ránéztem én is erre a honlapra, ahol a barátnőm párja a napelem-pályázatot találta. Engem is nagyon érdekel a téma, úgyhogy utána akartam olvasni mindenképp, még akkor is, ha a közeljövőben nem fogok napelemeket vásárolni. A napelempalyazatok.hu-n sok információval gazdagodtam mind a pályázattal, mind a napelemekkel kapcsolatban. A pályázat magánszemélyeknek, társasházaknak és lakásszövetkezeteknek szól. A keretösszegnek a felét magánszemélyek fogják kapni, amiből vásárolhatnak napelemet, napkollektort, hőszivattyút, korszerűsíthetik a fűtésrendszerüket, fordíthatják hőszigetelésre vagy nyílászárók cseréjére. A pályázatnak köszönhetőn sokkal könnyebben válnak energiahatékonyabbá a magyar otthonok.

sharp napelem

Ahhoz, hogy a napelem rendszer visszahozza az árát, elengedhetetlen, hogy megfelelően legyen kivitelezve és ezzel professzionális szakembereket bízzunk meg. Hogyha olcsó és silány minőségű napelem elemekkel is megelégszünk, valamint nem nézünk utána eléggé a cégnek vagy az egész folyamat menetének, könnyen beleeshetünk a csapdába, hogy a rendszerünk többet fog ártani, mint használni. A profi kivitelezőt már onnan meg lehet ismerni, hogy semmit nem ígérget, amíg nem látta személyesen a helyszínt. Csak így lehet megállapítani, hogy alkalmas-e a helyszín a telepítésre. A tetőnek megfelelő dőlésszöggel és teherbírással kell rendelkeznie ahhoz, hogy napelemeket lehessen rá tenni. A személyes helyszíni felmérés során a szakember ellenőrzi ezeket a kritériumokat, és hogy hol vannak az elektromos rákötési pontok, amiken keresztül a hálózatra lehet csatlakoztatni a rendszert. A következő lépés a lakókkal való elbeszélgetés arról, hogy mik a fogyasztási szokásai, mekkora az áramigényük. Innen lehet kiszámolni, hogy mekkora napelemre, milyen teljesítményű inverterre lesz szükség.

Az inverter rendkívül fontos eleme a napelem rendszernek, enélkül működni sem tudna az egész. A napelem panelek által termelt egyenáramot ugyanis nem tudnánk használni az elektromos eszközeinkhez. Az inverternek ezért az a szerepe, hogy az egyenáramot átalakítsa váltakozó árammá. Vissza is tudja alakítani, tehát ha nem fogyasztjuk el az összes áramot, amit megtermelt a napelem, vissza tud töltődni a hálózatra. Ekkor a szolgáltató fizetni fog nekünk az áramért. A német precizitással gyártott SMA inverterek a lehető legjobb minőséget nyújtják. A gyártó 5 év garanciát vállal a termékekre, szóval meghibásodás esetén azonnal kicseréli az invertert, nem pedig megjavítja. Érthető, hogy az inverter az egész rendszer legköltségesebb eleme. Emiatt is nagyon fontos, hogy a kivitelezőt minden szokásunkba és jövőbeli tervünkbe részletesen avassuk be, mert utólag kicserélni az invertert vagy bővíteni a napelem paneleket nagyon bonyolult és költséges dolog. Emiatt a cég inkább azt javasolja, hogy ha nem vagyunk benne biztosak, de vannak olyan terveink, hogy beszerzünk valamilyen eszközt, ami növelni fogja az áramigényünket, például hűtő vagy klíma, célszerűbb már egyből nagyobb teljesítményű rendszert beszereltetni, mert így kevésbé fogja megterhelni a pénztárcánkat, mint az utólagos csere.

A napelem kifejezetten egy olyan eszköz, amire érdemes inkább nagyobb összeget szánni, hogy minőségi termékeket kapjunk, és garantáltan úgy működjön, ahogy elvárjuk. A napelempalyazatok.hu-n olvastam, hogy a cég a kapcsolatainak köszönhetően kedvezőbb áron tud beszerezni kiváló minőségű termékeket. Leginkább a Sharp nevű japán cég napelemeivel dolgoznak, mivel velük a legjobbak a tapasztalataik és a legszigorúbb minőségbiztosítási ellenőrzéseken mennek keresztül a termékeik. A Sharp is ennek megfelelően maximálisan megbízik a termékeiben: 25 éves teljesítménygaranciát vállal rájuk. Ez azt jelenti, hogy a Sharp napelem 25 év múlva is biztos, hogy legalább 80%-os teljesítménnyel fog működni, annyira megbízható. Ez elég biztatóan hangzik, tehát a Sharp napelemek garantáltan évtizedekkel később is fixen működni fognak. Ez a már több mint 100 éves múlttal rendelkező cég több évtizedes előnnyel rendelkezik a napelemek gyártásában, mint a versenytársaik. Már a kezdetektől fogva kiemelkedő minőségű napelem-modulokat gyártanak, úgyhogy nem csoda, hogy ilyen sokan választják a termékeiket. A Sharp cégről szóló olvasmány a napelempalyazatok.hu oldalán érdekességként sem utolsó.

Szerencsére napjainkban (valójában már a ’90-es évek óta) egyre népszerűbbé válik a napelemek használata és egyre jobban beépül a köztudatba, hogy mennyivel jobban teszünk a környezetnek, ha megújuló energiaforrásokat használunk például olaj helyett. Mar már sokkal nagyobb réteg számára elérhetőek a napelemek, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt, és ez a napelem pályázatoknak is köszönhető. A Sharp napelem és a vállalat célja, hogy a fejlődő országokban is minél előbb többek számára hozzáférhetővé tegye a napelemeket, hogy így tovább tudjuk csökkenteni a károsanyag-kibocsátást a Földön. Szerencsére egyre több pozitív hírről hallani ezzel kapcsolatban, már egyre szélesebb körökben terjed a napelemek és egyéb megújuló energiaforrások használata.