A mindentudó masszőr

Korábban említettem, hogy várakozásaim ellenére milyen pozitív élményben volt részem a masszőrnél. Azóta is ha tehetem, havonta visszajárok hozzá, különösen az olyan terheltebb időszakokban mint például ez a mostani, amikor a lakásomat próbálom meg eladni.

Már előre is gondoltam, hogy nem lesz egyszerű feladat, főleg most, hogy a gazdaság kicsit lelassult, de hát a kisebb lakások iránt általában azért van bőven kereslet. Lelkileg is nehéz azért megválni attól az otthontól, ahol az utóbbi jó pár évben zajlott az életem. Azonban várakozásaimmal ellentétben a dolog technikai oldala okozta számomra a kihívásokat: az ügyvéd, a földhivatal, címmódosítás és amikor már végre meglett a potenciális vevő is, csak akkor derült ki, hogy egy valami még hiányzik az adásvételi szerződés aláírásához. Ezt is pont a masszőrömtől tudtam meg, mert ő annyi mindenkivel beszélget nap mint nap, hogy szerencsére nagyon képben van az élet apró-cseprő dolgaival.

https://www.e-tanusitas.eu/

Szóval ő mesélte nekem, hogy még mielőtt megkötnénk a szerződést, szükségem lesz egy energetikai tanúsítványra, amit majd át kell adnom a vevőnek. Azt is megtudtam tőle, hogy ezt legegyszerűbben a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalon szerezhetem be.

Amint hazaértem át is néztem a weboldalt, hogy pontosan mit kell tennem, mi a folyamat menete. Első lépésben fel kell őket hívnom telefonon – nagyon örültem, hogy szoros időbeosztásomhoz igazodva reggel 8 és este 8 között bármikor megtehetem ezt – és meg kell adnom a legfontosabb adatokat az ingatlannal kapcsolatban. Ezután megbeszélünk egy időpontot egy szakértővel, aki majd kiérkezik a helyszínre, hogy felmérje például a nyílászárók fajtáját és állapotát, a lakás vagy ház tájolását, a fűtési rendszert vagy a meleg víz biztosításáért felelő eszközöket. Nagyon fontos emlékeztetni magamat, hogy ne felejtsek majd el előkészíteni minden rendelkezésemre álló dokumentumot, amim csak van az ingatlannal kapcsolatban: a leglényegesebb, hogy a helyrajzi szám meglegyen, amit vagy a korábbi adásvételi szerződésben találok, ami akkor készült amikor én vettem a lakást vagy akár a nem hiteles tulajdoni lapon, amit le tudok tölteni ingyenesen az ügyfélkapuról.

Miután a szakember minden szükséges mérést elkészít nálam, ezeket beküldi a központi irodájukba, ahol további számításokat végeznek, majd kiállítják részemre a tanúsítványt. Ebben meg kell határozniuk, hogy a létező 12 kategória közül melyikbe sorolható be az általam eladni kívánt ingatlan. Azt is megtudtam, hogy ez a skála az AA++-tól indul, ami minimális energiaigényt jelent, és JJ-ig tart, ami már kiemelkedően rossznak számít.

Ami miatt a https://www.e-tanusitas.eu/ szerintem különösen jó választás, az a kiemelkedő gyorsaságuk. Miután kiállították a tanúsítványt, elképesztő gyorsan hozzá tudok jutni, hogy ne ez tartsa fel az egész eladási procedúrát. Ha nagyon sürgős a dolog, akkor akár 12 órán belül elküldik SMS-ben a tanúsítvány azonosító számát, amivel már tovább lehet haladni. Emellett ha a környezetbarát megoldásokat részesítem előnyben, akkor elektronikusan is kérhetem, vagy 24 órán belül futárszolgálattal küldik oda, ahova kérem.

A másik nagy előnye más cégekkel szemben, hogy az ország egész területén elérhető a szolgáltatás, így nem kell külön az apró betűs részeket olvasgatni a honlapjukon.

A tanúsítvány ára egyébként több tényezőtől is függ: hogy lakásról vagy esetleg családi házról van-e szó, hogy Budapesten vagy vidéken van, illetve az ingatlan pontos mérete is számít.

Ha már az árról beszélünk: számomra hihetetlen, de azt is vállalják, hogy ha találok bármilyen céget, akik náluk olcsóbban kínálják ezt a szolgáltatást, akkor ők megcsinálják nekem ugyanannyiért. Ez azt hiszem elég jó biztosíték arra, hogy ne keresgéljek tovább, hanem máris megbízzam őket!

Még szerencse, hogy ilyen tájékozott masszőrhöz járok, nem csak az ülőmunkában elfáradt hátam, hanem a pénztárcám is meghálálja nekem!